Norsk Tindesenter åpner

Norsk Tindesenter er et museum som er noe utenom det vanlige. Huset kan by på Norges høyeste klatrevegg, samt flotte utstillinger og et fyldig bibliotek. Allerede nå kaPolar_circle_Norwayn du la høydeskrekken kile i magen, enten ved hjelp av film, eller med egen klatring.

Dette imponerende, nye,
kulturbygget befinner seg mellom Romsdalsalpene, i Åndalsnes. Bygget er ment å gjenspeile sine omgivelser. Kolossen står ved vannkanten, og strekker seg i været, som et fjell, men som et fjell som noen har tegnet i barnehagen. Noe naivt med andre ord, men bygget er formålstjenlig, og også severdig på grunn av sitt arkitektoniske særpreg. Inni den antydede toppen av “fjellet”, på innsiden vel å merke, finner man den imponerende klatreveggen. Et godt tilbud for en norsk bygd, spesielt for den tiden av året, når det er mest behagelig å gjøre ting innendørs.

Tilbudet i klatrehallen har noe for enhver aldersgruppe, og man kan begynne når man er så ung som fire år. Vanskelighetsgraden på de tøffeste løypene er derimot høy. Kun et fåtall av norske fjellklatrere vil i det hele tatt klare å fullføre, dette i følge daglig leder i hallen.

Pågangen har vært stor, både på husets restaurant, i den lille kinosalen og i klatrehallen, siden åpningen like før langhelgen til 17. mai. Resten av huset åpner litt forsinket, men nå er også utstillingen i museumsavdelingen og fjell-biblioteket åpne.

Samlingen til klatrepioneren Arne Randers Heen har gitt mye av grunnlaget til utstillingen. Han var en særegen mann, som besteg Romsdalshorn så mange ganger at han bygde seg en hytte på toppen. En gang skal han også ha syklet til Sveits, for der å bestige Matterhorn, for så å sykle hjem til Romsdalen igjen.

Særpreget til det nye sentret er at aktiviteter på fjellet rykker i fokus. Det handler om klatring, så vel som basehopp, turgåing og ski.