Trollstigen er et must

Trollstigen er muligens Norges mest imponerende veianlegg, og det er ikke mange steder i verden som kan måle seg med dette. Man kan finne jernbaner i Sveits som gir den samme utsikten, og man kan finne veianlegg i Bolivia som er like skumle, men dette betyr likevel ikke at Trollstigen er noe hverdagslig.trollstigen_1-jpg

Veien har en stigning på 9 %, og høydepunktene på ruten er de 11 u-svingene som ligger klistret til fjellsidene. Svingene er vitne om godt håndverk, og de er gjerne oppkalt etter den formannen som ledet arbeidet på den enkelte svingen. Svingene og veien i seg selv er dels murt opp av naturstein, eller hugget inn i fjellsiden. Den som begir seg ut på denne turen bør ikke lide av høydeskrekk, siden veien gir god utsikt. Det høyeste punktet ligger på 852 m.o.h og man ser hele veien ned.

Trollstigen er den dag i dag fortsatt åpen for trafikk, men det finnes visse begrensninger. Kjøretøy får ikke lov til å være lenger enn 13,1 meter, veien er også meget smal, men det finnes bredere biter, hvor kjøretøy lettere kan passere hverandre. Veien åpner først på vårparten, når det ikke lenger faller snø. Dette er vanligvis mellom mai og juni, og veien stenges igjen ved første snøfall, noe om normalt inntreffer rundt oktober eller november.

Hele området for nedfarten er omkranset av høye fjell, som strekker seg hele 1 600 meter i høyden. Dette bidrar til den imponerende utsikten, og det har definitivt bidratt til å bringe skuelystne til veien. I tiden hvor den er åpen blir området besøkt av rundt 500 000 til 600 000 personer hvert år.

Trollstigen er ikke det eneste som området har å by på. Vestlandet i seg selv kan imponere de fleste, både nordmenn og utlendinger. Blomstrende eplehager og grønne fjordsider, kontrasteres av det bare høyfjellet, isbreene og de ville landskapet.